Vi skickar fraktfritt inom Sverige!
Miguel Delibes

Miguel Delibes

Miguel Delibes (1920–2010) föddes i Valladolid och är en av Spaniens stora moderna författare. Som 18-åring deltog han som frivillig i Francos armé under spanska inbördeskriget, ett naturligt val med tanke på hans familjeförhållanden, men anmälde sig till marinen för att slippa bli fotsoldat och riskera man mot man-strider. Efter kriget läste han juridik och blev så småningom professor i handelsrätt, men redan när han var tjugoett började han teckna karikatyrer, och senare skriva artiklar, för lokaltidningen El Norte de Castilla; 1958 blev han tidningens chefredaktör. Hans ständiga konflikter med censuren och Francos informationsminister ledde till att han slutade på tidningen 1963.

Miguel Delibes är känd för sina inkännande skildringar av den spanska landsbygden, sin nyktert realistisk stil – poetisk i sin avskalade enkelhet – och sin enastående förmåga att skapa levande personer genom de händelser han berättar. Han skrev tjugoen romaner, samt novellsamlingar, essäer, reseskildringar, böcker om jakt och miljön. Han gifte sig som 26-åring och fick sex barn, men hans frus tidiga död 1973 blev ett hårt slag för honom och ledde till en glesare litterär produktion.

Delibes romandebut, La sombra del ciprés es alargada (1948), belönades med Nadalpriset, Spaniens äldsta litterära pris, och hans tredje roman, El camino, översattes till tolv språk. För romanen Mi idolatrado hijo Sisi erhöll han 1953 Nationella litteraturpriset. Ett av hans storverk är Las ratas (på svenska 1965, Råttorna), som premierades med Kritikerpriset och är en fenomenal skildring av en döende spansk by. Ett annat är Cinco horas con Mario (på svenska 1978, Fem timmar med Mario), en medelålders kvinnas monolog vid sin mans likvaka då hon återkallar deras liv tillsammans – och omedvetet avslöjar några av de mörkare och mer tragiska sidorna av vardagslivet under Franco-diktaturen. En annan enastående roman om den spanska landsbygden, och de enorma klasskillnaderna i landet, är Los santos inocentes, som även blev en drabbande film, med två priser vid filmfestivalen i Cannes 1984.

Miguel Delibes har också fått de två största spanska utmärkelserna för ett helt författarskap, Príncipe de Asturias och Miguel de Cervantes. 1999 gav han ut sin sista roman, El hereje, om reformisterna under den spanska inkvisitionen, och fick Nationella litteraturpriset. 2006 tilldelades han Vocentopriset för mänskliga värden för sitt livslånga försvar av tryckfriheten, sin kärlek till naturen och sitt engagemang för de sämst lottade i samhället – ett utmärkande drag i alla hans böcker.

Den detroniserade prinsen kom ut 1974 och är översatt till nio språk.

Utgivna böcker