Vi skickar fraktfritt inom Sverige!

Den detroniserade prinsen

av

I Den detroniserade prinsen följer vi treårige Quico under en hel dag. Han är omgiven av fem syskon, en mamma och en pappa, tre hembiträden, det kommer fastrar och fästmän, och utanför lägenheten finns staden, kriget i Afrika, världen. Quicos lillasyster har tagit hans plats som familjens minsting, och hans oskyldiga tilltag för att fånga syskonens, föräldrarnas och andra vuxnas uppmärksamhet är många, ständiga – och oemotståndliga.

Genom Quicos alla charmiga infall löper ett stråk av sorg i denna ögonblicksbild av barndomen och spanskt vardagsliv. Miguel Delibes tecknar ett träffsäkert porträtt – från knähöjd – av en välbeställd familj i Francos Spanien på sextiotalet. En pappa som längtar tillbaka till inbördeskrigets dagar, en mamma som har modernare tankar men är tyngd av sitt döda äktenskap, tjänstefolk med egna bekymmer, det moderna samhällets begynnande intåg i landet … och så Quico, som försöker förstå de vuxnas värld.

När Quico kommit i säng och äntligen somnar klockan tio önskar man att man fick fortsätta att följa honom även nästa dag, och nästa igen. Den detroniserade prinsen är en skimrande pärla i den spanska litteraturen.

»Miguel Delibes berättelse är en ömsint och inkännande skildring av ett litet barns vidöppna möte med tillvarons och vuxenvärldens fullständiga oberäknelighet […] Delibes avlyssnar med absolut gehör vuxenvärldens ängslan och olater […] Där finns också en dos välavvägd humor; ett stilla leende som beledsagar iakttagelserna av den aningslösa brutalitet som vi människor, lite tankspritt och omedvetet dagligen gör oss skyldiga till […] Det är en berättelse att bli lycklig av, på ett stilla och alldeles hjärtskärande vis.« Norrköpings Tidningar)

»Enligt baksidestexten är författaren Miguel Delibes roman från 1973 en skimrande pärla i den spanska litteraturen. Bara att instämma! […] Det är en bottenlöst sorglig men samtidigt humoristisk historia, en dialogtät kortroman som bara tar några timmar att läsa men dröjer sig kvar i minnet.« John Lapidus, BTJ

»Delibes är skicklig på att återge ett barns alla frågor inför den förvirrande och skrämmande vuxenvärld som öppnar sig framför hans ögon.« Jönköpings-Posten

Originalets titel: El príncipe destronado
Översättning: Djordje Zarkovic och Eva M Ålander
Danskt band, 160 sidor
Gavrilo 2013
ISBN: 978-91-973590-8-5
Provläs
Kategori:   

Liknande böcker